Värmepumpar

Vi samarbetar med Toshiba och installerar deras sortiment av luft/luftvärmepumpar, som håller en mycket hög kvalitet.

Gå gärna in här och kolla på Toshibas sortiment.

Vi erbjuder installation till fastpris, kontakta oss för offert!

  • Nyinstallation och byte av luft/luft värmepumpar
  • Flytt och borttagning/skrotning
  • Årlig service
  • Vi har kylcertifikat!

Vill ni veta mer om värmepumpar så läs gärna vidare längre ner!

Kontakta oss

Installation av värmepumpar av Halmstad Elektriska
Miljöbild5 RAS HAORI Emeraldblue

Fakta om värmepumpar

Vad är en värmepump?

En värmepump baseras på kyltekniken, och använder gas för att förflytta värme. Innerdelen är i värmeläget en kondensor (gas blir till vätska) och i kyl-läget en förångare (vätska blir till gas). Gasen flyttas i systemet genom att man ändrar trycket med en kompressor. På så vis ändras kokpunkten på köldmediet. När köldmediet förångas så absorberar det värme och när det kondenseras så avger det värme.

Det har använts olika köldmedier genom åren och fram till 90-talet så använde man köldmedier baserat på freoner. Freonerna upptäcktes vara ett hot mot planeten genom att utsläppt freon påverkade ozonlagret.

Detta har startat ett stort globalt utfasningsprojekt och därför har man med jämna mellanrum sedan dess bytt köldmedier i de nya maskiner som släpps på marknaden.

Miljöaspekten är en stor anledning till att det krävs certifikat för att installera maskiner och att hantera köldmedier. För även om de nya köldmedierna inte är lika miljöfarliga så är de ändå många gånger värre än tex avgaserna från en förbränningsmotor. 

 

Ett slutet system

En värmepump är ett slutet system och ska inte läcka gas, givetvis kan saker hända med åren som går, men om det läcker så är det fel! Undantaget är AC i äldre bilar, som kan läcka ca 5g per år.

Miljöbild Shoraiedge 004

Olika typer av värmepumpar

Det finns olika typer av värmepumpar, här kommer exempel på två vanliga typer.

Luft/luft

Detta är ett bra val i de fall man inte har ett centralt värmesystem med vattenburna radiatorer, vattenburen golvvärme. eller fläktluftvärmare.

I en luft/luftvärmepump sitter kondensorn i innerdelen och kompressor och förångare i utedelen.

I innerdelen sitter en fläkt som blåser ut värme eller kyla i rummet den sitter.

Fördelar med ett luft/luft system är att det är ett kompakt system som är relativt lätt installerat. Att det är "vändbart" - Det går alltså att vända systemet så att kondensorn flyttas till utedelen och förångaren till innerdelen, och det går nu utmärkt att kyla med innerdelen!

Medelvärdet på energibesparingen med en modern luft/luft-värmepump är ca 1-5 i jämförelse med en elradiator. Om elradiatorn ger 1000 watt så ger värmepumpen ca 5000 watt vid 1000 watt tillförd effekt.

Luft/vatten

En luft/vatten värmepump är gjord för centralvärme, och använder vatten för att få ut värmen i huset eller byggnaden, med hjälp av golvvärmeslingor, radiatorer eller fläktluftvärmare.

De vanligaste varianterna i Sverige använder så kallad brine-vätska mellan inne och utedel, och själva kylmaskinen sitter då i innerdelen. Dessa kräver inte certifikat hos den som installerar, eftersom man ej behöver göra ingrepp i kylmaskinen vid installation.

En annan variant är split-varianten där man förlägger gas-rör mellan inne och utedel. Detta kräver certifikat vid installation, men fördelen är att denna inte kan frysa sönder då det blir riktigt kallt och tex strömmen går. (brine-vätskan måste cirkulera för att ej frysa)

 

Miljöbild3 RAS HAORI Darkgray

Service på luftvärmepump

Det är en god idé att se över sitt värmesystem inför vintern.

Vid en normal service så går vi igenom de olika delarna av luftvärmepumpen, och rengör dem vid behov. Vi kollar även efter eventuella felmeddelanden, och gör en ordentlig provkörning.

 

Livslängd

Livslängden på en luft/luft-värmepump brukar vara 10-15 år. Tänk på att det är många rörliga delar och avancerad teknik som kan börja krångla.

På denna tiden har även tekniken hunnit utvecklas, och om man jämför dagens pumpar med de som kom i början på 2000-talet är skillnaden väldigt påtaglig. Effektiviteten har ökat med över 25%! De fungerar även i mycket lägre temperaturer. Idag kan man använda sin luft-luft värmepump ända ner till -30 grader celsius!

 

Värmepump i Falkenberg Halmstad och Laholm

Här i sydvästra Sverige där vi verkar som mest Falkenberg, Halmstad och Laholm där det sällan blir så kallt är en luft/luft värmepump ett mycket effektivt sätt att värma upp sitt hus. Den skapar ett väldigt behagligt inneklimat vid alla årstider, och eftersom den även cirkulerar luften så kan den även fungera som avfuktare.

 

I sommarstugan.

Här på västkusten vill man ju ha sin sommarstuga och en luft/luft-värmepump fungerar utmärkt där! De moderna pumparna kan gå så långt ner som 10-11 grader celsius i underhållsvärme. Det finns också möjlighet till styrning både med WIFI och via mobilnätet. Styr du via WIFI så kan du se i din mobil-app att pumpen jobbar som den ska, och ni kan även starta pumpen på distans så att det är varmt och gott när ni kommer fram!

Miljöbild6 RAS HAORI Graybeige