Privatkunder
Ni som privatpersoner är väldigt välkomna till oss och vi tar oss an de flesta jobb, både små och stora och kan hjälpa er med era elproblem.
Vi rullar i Halmstad, Falkenberg, och Laholm med omnejd och kan oftast komma med kort varsel om det är akut.
- Mindre eljobb tex extra eluttag, dimmers mm.
- Kök/badrumsrenovering
- Översyn av elanläggning
- Uppsäkring av anläggning
- Inkoppling av spabad
- Laddboxar
- Solceller
Byte av elcentral och installation av jordfelsbrytare
Om ni har en äldre elcentral med gängsäkringar i ert hus så rekommenderar vi oftast er att byta ut den mot en modern med dvärgbrytare.
Fördelarna med en ny elcentral överstiger nackdelarna med råge.
Dvärgbrytarna är lättare och mycket säkrare att manövrera än proppsäkringar. En ny elcentral är mer översiktlig, det är lättare att få översikt och se vart och om det är fel någonstans i anläggningen.
Utlösningvillkoren är annorlunda på dvärgbrytare, och därmed är de säkrare än proppar.
Här kommer exempel på vanliga komponenter i en elcentral i en privatbostad.
Huvudbrytaren
Huvudbrytaren är en låsbar strömbrytare för hela eller delar av elcentralen. Den ska manövreras distinkt, och är en säkerhet om man behöver arbeta i anläggningen, eller av någon annan anledning behöver bryta strömmen. En äldre huvudbrytare vid tex mätartavlan skall man vara försiktig med att manövrera då de ofta går sönder på grund av ålder!
Jordfelsbrytaren
Jordfelsbrytare och personskyddsautomat; I en modern elcentral ingår jordfelsbrytaren och personskyddsautomaten som en självklar komponent.
En jordfelsbrytare för personskydd ska lösa vid en felström på 30 mA (Alltså 0,03 Ampere!). I jämförelse med en vanlig säkring som löser vid 10 Ampere. Säkringen är till för att skydda anläggningen mot brand vid tex överbelastning, och jordfelsbrytaren skyddar mot personskada vid läckströmmar. (Det vill säga när strömmen tar fel väg)
Jordfelsbrytaren skyddar flera grupper med dvärgbrytare, och personskyddsautomaten är jordfelsbrytare och säkring (överlastskydd) i ett. Ett vanligt scenario är att man sätter en jordfelsbrytare på flera grupper, till exempel belysning och uttag. Men personskyddsautomat på enstaka mer känsliga grupper som kyl/frys och exempelvis spabad.
Vissa komponenter har krav på en helt egen jordfelsbrytare, till exempel laddboxar och även vissa typer av värmepumpar. Där är personskyddsautomaten ett självklart val.
Dvärgbrytaren
Dvärgbrytaren är en ersättning för proppsäkringen. Den finns i olika storlekar och utlösningskarakteristik för att klara olika laster. Vippan uppåt är till och vippan nedåt är från i normalfallet.
Kopplingsur och astrour
Ett kopplingsur slår till eller från strömmen vid bestämda tider. Ett astrour har sol-tiderna inprogrammerade och vet således tiderna för soluppgång och solnedgång.
Kontaktor
En kontaktor är en fjärrstyrd strömbrytare och kan användas för att exempelvis styra flera golvvärmeslingor eller elradiatorer med en och samma termostat.
Ringledningstrafo
Ringledningstransformatorn ger rätt spänning till ringklockan, spänningen kan vara mellan 8-24 VAC.
Proppsäkring
En proppsäkring av porslin är en av de äldsta komponenterna som fortfarande används. Den är relativt farlig att manövrera och det kan blixtra lite när man skruvar in en ny vilket kan vara obehagligt. Var försiktig om porslinet är skadat och om du är osäker så ring en elektriker. Vi hjälper dig gärna!
Felsökning
Som elektriker så blir vi experter på felsökning vare sig vi vill det eller inte. Här kommer några vanliga fel som vi råkat ut för!
Vanliga fel
Ett vanligt fel är att jordfelsbrytaren löser ut och inte går att återställa. Det tyder på ett jordfel någonstans i anläggningen. En lätt felsökning man kan göra själv är att stänga av alla säkringar och sedan prova att återställa den. Går det att återställa den då så fortsätt att slå igång säkring för säkring. Om jordfelsbrytaren slår ifrån vid en viss säkring så låt den vara av. -Det är antagligen någonstans i den gruppen som felet finns!
Huvudsäkringen löser ut
Att en huvudsäkring löser ut kan ha flera orsaker, men det behöver inte betyda att något allvarligt har hänt. Symptomen för att det är dags att byta säkring kan vara att vissa delar av huset är strömlöst. Det kan också bli lite konstiga fenomen med blinkande lampor etcetera.
Det är inte alltid "pluppen" på säkringen lossnar bakom glaset på propphuven. Vad man då kan gör är att titta på displayen på nätbolagets elmätare. Någonstans bör det stå "L1" "L2" "L3" ; om ett av de är borta så är strömmen borta på en fas.
Prova då att byta säkringen till en ny. Om du är orsäker på vilken så byt alla tre.
Om strömmen fortfarande inte kommer tillbaka så ring oss alternativt nätbolaget, för det kan vara fel på andra sätt.
Proppen går hela tiden!
Om en säkring går och inte går att återställa så bör du ringa en elektriker (tex oss ;)) för en grundlig felsökning. Vi brukar säga att "en gång är ingen gång" men händer det flera gånger i rad så är det dags att hitta varför.
Dimrar och LED-lampor
De sista femton åren har det skett en revolution med ljuskällorna. Istället för en glödtråd som lyser eller ett lysrör som blinkar så är det numer ett LED-chip!
LED-lamporna är givetvis superbra och mycket effektiva, och de blir hela tiden bättre, men de måste drivas av elektronik för att fungera.
Dimrar verkar genom att på olika sätt manipulera strömmen och spänningen som går i ledningarna. De vanligaste dimrarna kapar av en bit av sinuskurvan. Vissa LED-lampor kan då börja blinka eftersom det blir en fördröjning i elektroniken. Billigare komponenter kan då ta skada.
Det är viktigt att välja en LED-ljuskälla som är gjord för dimmer. Och även att välja rätt typ av dimmer!
Det finns olika dimmertyper för olika ljuskällor; här är ett urval
- Framkantsdimmer; dimmer för halogen och glödljus (beteckning RL) Precis som det låter så är den till för att reglera glödtrådslampor. Dessa ljuskällor drar ofta mycket ström och därför finns det väldigt kraftfulla dimrar av denna typ.
- Bakkantsdimmer (beteckning RC), funkar för elektroniska ljuskällor och även för 12V transformatorer. Denna är lämplig för LED-ljuskällor som är dimbara.
- Specifika LED-dimrar. En dimmer specifik för LED-ljuskällor kan reglera i ett smalare område, och har oftast även anslutning för Neutralledare. Det ger en stabilare dimring med mindre flimmer.
- 0-10V dimmer skickar ut en signal mellan 0-10V för att reglera vissa drivdon.
- DALI är en teknik som utvecklats för att kunna styra många armaturer på en gång. Detta blir vanligare även i privatbostäder.
Flimmer vid dimring är naturligt och kan bero på olika saker. Det kan tex handla om ostabilitet i elnätet, felaktiga ljuskällor, fel på dimmern, eller glappkontakt.
Vi finns här för att hjälpa er i denna djungel av olika tekniker. -En djungel som bara blir tätare och tätare!
När är det dags att renovera elen i sitt hus?
En vanlig elanläggning har en beräknad livslängd på ca 30-40 år. Efter det är det dags att göra en översyn.
Det är relativt vanligt än idag att hitta anläggningar i drift som är byggda på 20 och 30 talet. Detta var långt före plastens intåg och även om det kan vara charmigt och att vissa komponenter har en oerhört hög kvalité så är el en materialsport.
Det var inte bättre förr och det kan man se på olycksstatistiken!
Äldre komponenter kan innehålla både PCB, asbest och även bly. Det är grejer som inte är att leka med.
På 50-talet så började det komma ut plastkabel på marknaden och detta blev en revolution i säkerhet. Men det har gått några år sedan dess och materialen blir säkrare för varje år som går. Det kan även vara så att det blivit fel i tillverkningen av vissa material som inte kommit fram förrän lång tid senare.
I Sverige så har vi haft en stark industritradition och det har dragit med sig ett högt säkerhetstänk, bra materialval, och en stolt yrkeskår av elektriker även till privatmarknaden, därför är det ofta relativt lätt att åtgärda eventuella fel och att uppgradera anläggningar till nyare standard.
Saker att hålla utkik efter:
- Tygkabel: man använde kabel av papp, tyg och bly in på 50-talet. Det är definitivt dags att byta ut den nu! Man kan ofta se det om man öppnar ett uttag eller i taket vid lampan.
- Petskydd i vägguttagen, och även grunda uttagsbrunnar. Vägguttag som är grunda kan upplevas som smäckra och snygga, men de är förbjudna enligt dagens standard och det kan ske olyckor! Dessa uttag saknar även petskydd i många fall. Bäst före datum har gått ut!
- Semko-uttag. 3-fasuttag av järn eller aluminium är farliga. De förbjöds efter ett stort antal dödsolyckor på bondgårdar och arbetsplatser. Eftersom det kan vara möjligt att vända stickproppen så kan det bli fas på höljet. De kallas för "drängadödare" av en anledning.
- Ojordade uttag. Ojordade uttag är inte farliga i sig, men att blanda jordat och ojordat kan vara superfarligt -så vi säger antingen eller! Utomhus, i källare, garage, kök och badrum ska alltid uttagen vara jordade. Ett bra komplement är jordfelsbrytare. Det är definitivt krav utomhus och i badrum. Men ett bra skydd även i övriga huset.
- Trasiga komponenter och sprickor i plast. Allt har ju sin livslängd och när det är trasigt så är det dags att byta eller laga. Tänk på att plasten i elkomponenter har speciella krav på sig. och det är inte läge att börja laga den hur som helst. Bäst är att sätta nytt om det är trasigt.
- Vi hjälper er gärna med renovering av armaturer, tex ljuskronor eller andra elprylar. Det är ju synd att slänga det som kan lagas.